top of page

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Το  Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού  σε  συνεργασία με τον Σύλλογο Κρητών Μεσογείων και την υποστήριξη του ΝΠΔΔ «Σφηττός» πραγματοποίησε αφιέρωμα στον Ν. Καζαντζάκη με αφορμή το 2017 Έτος Ν. Καζαντζάκη, 60 χρόνια από τον θάνατό του.

Στην αρχή ακούστηκαν αποσπάσματα από την μελοποιημένη Οδύσσεια του Ν. Καζαντζάκη και προβλήθηκε η τελευταία του συνέντευξη στο BBC.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε δύο μέρη:

Στο α΄ μέρος η ομάδα εφήβων του ΕΚΤ&Π (αποτελείται από μαθητές των Γενικών Λυκείων Κορωπίου ) και μέλη του Συλλόγου Κρητών Μεσογείων παρουσίασαν τη βιογραφία του Ν. Καζαντζάκη με προβολή αντίστοιχων φωτογραφιών ενώ ενδιάμεσα διαβάστηκαν αποσπάσματα από τα έργα του.

Τον συντονισμό της ομάδας εφήβων έχει η κα Δήμητρα Σπυροπούλου, καθηγήτρια φιλόλογος και μέλος του ΕΚΤ&Π.

Στο β΄ μέρος η κα Κατερίνα Γεωργιλέα, αντιπρόεδρος του Συλλόγου nARTura , μας παρουσίασε την βιογραφία του  Γιώργη Ζορμπά(δηλ. του Αλέξη Ζορμπά) και την σχέση του με τον Καζαντζάκη στα λιγνιτωρυχεία της Στούπας Μάνης.

Το αφιέρωμα έκλεισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Μεσογείων κ. Γιάννης Βλάσσης ο  οποίος παρουσίασε τους 15 δίσκους γνωστών συνθετών αφιερωμένους στον Ν.Καζαντζάκη ενώ μικρό σύνολο της ορχήστρας του Συλλόγου Κρητών ερμήνευσαν δυο τραγούδια αφιερωμένα στον Καζαντζάκη.

Τον συντονισμό είχε η Βάσω Κιούση

thumbnail_DSC03812.jpg
thumbnail_DSC03802.jpg

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017 | ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ  ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΚΑΙ 50Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΡΗΤΕΣ.

Ο οικισμός της Διασταύρωσης Ραφήνας,ο οικισμός των Λιγνιτωρύχων τίμησαν την προστάτιδα τους Αγ. Βαρβάρα αλλά και την 50η επέτειο από το κλείσιμο των λιγνιτωρυχείων από τους Κρήτες. 
Ο Δημήτρης Μακρής,ερευνητής τοπικής ιστορίας Ραφήνας -Πικερμίου και πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού συντόνισε την εκδήλωση και αναφέρθηκε στην ιστορία των Κρητών λιγνιτωρύχων.
Για πρώτη φορά συνδιοργανώνεται η εκδήλωση με συμμετοχή του Ι.Ν.Αναλήψεως Σωτήρος,του Συλλόγου Κρητών Ραφήνας,της ΑΠΟ Θύελλα Διασταύρωσης Ραφήνας και του Συλλόγου ΕΝΟΤΗΤΑ.

24726664_1406533089472356_1828061880_n.jpg
24173110_2009367972675382_3608386643838157306_o.jpg
24273474_2009369302675249_2492910713413622146_o.jpg

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017 | ΕΠΙΣΚΕΨΗ: 2Ο ΔΗΜ.ΣΧ. ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ

Η Τοπική Ιστορία του οικισμού της Διασταύρωσης Ραφήνας και η ιστορία του σχολείου παρουσιάστηκε σήμερα στο 2ο Δημ.Σχ. Διασταύρωσης Ραφήνας από τον Δημήτρη Μακρή,ερευνητή τοπικής ιστορίας με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού.
Τα παιδιά παρακολούθησαν προβολή με φωτογραφίες του οικισμού,του σχολείου τους,της Θύελλας , των σημαντικών μνημείων που βρίσκονται στην γύρω περιοχή ,έμαθαν για τον τρόπο εξόρυξης του λιγνίτη αλλά και για την χρησιμότητα και την χρήση του. Είδαν την έκθεση εργαλείων που έγινε στο σχολείο τους αλλά και περιηγήθηκαν την περιοχή όπου υπάρχουν απομεινάρια του λιγνιτωρυχείου

eik1.jpg
eik2.jpg
eik3.jpg

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017 | H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΟΔΕΣΜΟΥ

Το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού με την υποστήριξη του Δήμου Κρωπίας παρουσίασε την ιστορία του κεφαλόδεσμου από την αρχαιότητα (κρήδεμνον,κεκρύφαλος,άμπυξ) τις διαφορετικές γωνιές της Ελλάδας (Μ.Ασία-Ήπειρος-Θεσσαλία-Πελοπόννησος-Κύμη-Σέριφος-Κρήτη-Πόντος-Μεσόγεια)με τις ιδιαίτερότητές τους σε χρώματα-σχήματα-δεσίματα αλλά και τα αντίστοιχα τραγούδια με αναφορά στο μαντήλι ,τελειώνοντας με την σύγχρονη εποχή.

φωτογραφίες Άντζυ Χούντα

Συμμετείχαν:

1.Μιράντα Γεωργάκη,φιλόλογος, μέλος ΕΚΤ&Π, «Το μαντήλι στην Αρχαιότητα 3000π.Χ.-146 π.Χ.»

2.Αγγελική Τσεβά ,εικαστικός καλλιτέχνης, «Ιεροί και φιλοσοφικοί συμβολισμοί της τετράγωνης μαντήλας με αναφορά στον Μεσογείτικο Κεφαλόδεσμο και όχι μόνο».

3.Αθηνά Λαδοπούλου, υπεύθυνη επικοινωνίας Συλλόγου Τριγλιανών Ραφήνας, «Ο κεφαλόδεσμος της Μ.Ασίας»

4.Έλλη Καζάκου, χοροδιδάσκαλος - Κατερίνα Βάλβη, ενδυματολόγος «Κεφαλοδέσιμο μαντηλιού περιοχής Πωγωνίου Ηπείρου», Σύλλογος Ηπειρωτών Κορωπίου .

5.Άννα Παπαλέξη, γραμματέας Πανθεσσαλικού Συλλόγου Λαυρίου και Ισαβέλλα Παπαλέξη, μέλος, «Ο κεφαλόδεσμος της Θεσσαλίας».

6.Γεωργία Βουτσινά, φιλόλογος, πρώην Λυκειάρχης, ιδρύτρια του Συλλόγου Πελοποννησίων Λαυρεωτικής « Θ. Κολοκοτρώνης», «Μαντήλι καλαματιανό» .

7.Δημήτριος Μακρής ,ερευνητής τοπικής ιστορίας Ραφήνας-Πικερμίου, Πρόεδρος ΕΚΤ&Π, «Έθιμα του Μαντηλιού σε Κύμη-Σέριφο-Κρήτη» .

8.Θοδωρής Λιβάνιος ,τοπικός ερευνητής Σερίφου, «Ο κεφαλόδεσμος στη Σέριφο και ο συμβολισμός του».

9.Σύλλογος Κρητών Μεσογείων «Ο Ψηλορείτης»,  Γιάννης Βλάσσης ,πρόεδρος "το κρητικό μαντήλι" και σχετικές μαντινάδες.

10.Μέλη του Συλλόγου Ποντίων Κορωπίου «ο Εύξεινος Πόντος», το ποντιακό γυναικείο τετράγωνο μαντίλι με την ονομασία «Λετσέκ».

11.Μαρτίνα Σίμου, χοροδιδάσκαλος, υπεύθυνη ιματιοθήκης Πολιτιστικού Συλλόγου Πικερμίου «Το δεινοθήριο», «Ο Μεσογείτικος Κεφαλόδεσμος».

12.Μαρία Βυτινίδου, σχεδιάστρια μόδας και ιδιοκτήτρια της Σχολής Μόδας AthensFashionClub, «Το μαντήλι σύγχρονο και φορέσιμο στο σήμερα».

Μουσικό Σύνολο: Διονύσης Θεοδόσης στο κλαρίνο, ο Βασίλης Αθανασιάς στο βιολί και ο Δημήτρης Ράπτης στο λαούτο και στα φωνητικά

Συντόνισαν: Βάσω Κιούση, ιδρύτρια ΕΚΤ&Π , Μαρία Μακρή, αντιπρόεδρος ΕΚΤ&Π

thumbnail_23722360_1736979273039034_7833692614580623086_n.jpg
thumbnail_23658549_1736980193038942_2086707031543734948_n.jpg

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017 | ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ''ΦΩΝΕΣ''

thumbnail_22815255_1701970223206606_2975839453919440310_n.jpg
thumbnail_DSC01179.jpg
thumbnail_DSC01193.jpg

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ.2017 | «ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ, ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ,ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

Το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού (ΕΚΤ&Π) σε συνδιοργάνωση  με τον Δήμο Μυκόνου και την  Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος Παιδείας  και Ανάπτυξης Μυκόνου(ΚΔΕΠΑΜ) πραγματοποίησαν ημερίδα στον υπέροχο χώρο του Γρυπάρειου Πολιτιστικού Κέντρου με θέμα «Στις διαδρομές των μεταλλωρύχων της Μυκόνου, των Κυκλάδων,του Κόσμου»


Χαιρετισμό απηύθυναν :

Ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κων/νος Κουκάς ο οποίος τόνισε την σημαντικότητα του άλλου προσώπου της Μυκόνου, εκείνου της Τοπικής της Ιστορίας, της Πολιτιστικής της κληρονομίας στην οποία κομμάτι της είναι και η ιστορία των μεταλλείων της.


Η ιδρύτρια του ΕΚΤ&Π κα Βάσω Κιούση αναφέρθηκε στο σκοπό του ΕΚΤ&Π να αναδείξει τα μεταλλεία ως βιομηχανικά μνημεία ,να προβάλλει τον καθοριστικό ρόλο τους στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της εποχής αλλά και μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων η νέα γενιά να συνδέσει στοιχεία του παρελθόντος με την καθημερινή ζωή και να μάθει την ιστορία του τόπου της.


Συμμετείχαν:


Ο κ. Δημήτρης Μακρής πρόεδρος του ΕΚΤ&Π και ερευνητής τοπικής ιστορίας Ραφήνας Πικερμίου παρουσίασε την αρχή της εξόρυξης στην χώρα μας αλλά και την εξελικτική πορεία  στα ορυχεία της Ελλάδας


Ο κ. Αντώνης Καβαλιέρος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μήλου, έκανε αναφορά στην ιστορία  της εξόρυξης στη Μήλο από την μεσολιθική εποχή μέχρι και σήμερα.



Ο κ. Νικόλαος  Κορρές  ερευνητής της προϊστορίας του Αιγαίου  και της  διαχρονικής συμβολής της μεταλλουργίας στην εξέλιξη του πολιτισμού παρουσίασε την αφθονία μεταλλευμάτων της Κύθνου από την 3η χιλιετία π.Χ. την παρακμή της, το πέρασμά της στη βιομηχανική εποχή και την εκμετάλλευση των ορυκτών της μέχρι και το 1940.


Ο κ. Χρίστος Γεωργούσης εκπαιδευτικός από την Πάρο  αναφέρθηκε στην εξορυκτική ιστορία της Πάρου και Αντίπαρου ,στους καλλιτέχνες –γλύπτες που χρησιμοποίησαν το μάρμαρο και έφτιαξαν αριστουργήματα. Σημαντικές ήταν οι προτάσεις που κατέθεσε για

  • 1. ίδρυση μουσείου ορυκτών και πετρωμάτων αλλά και βιομηχανικού μουσείου (με τα μέταλλα που χρησιμοποιήθηκαν για τα τραινάκια, για τις μεταφορές και τα εργαλεία).

  • 2.καταγραφή της ιστορίας των ορυχείων και να συλλεχθούν τα ορυκτά.

  • 3. Να μην αφήνεται ελεύθερη η πρόσβαση και η κλοπή ορυκτών που αποτελούν εθνικό πλούτο.

  • 4.Να συλλεχθούν τα βιβλία όλα που αναφέρονται στη γεωλογία και ορυκτολογία των Κυκλάδων και τα πορίσματα από παρόμοιες ημερίδες.


Ο κ. Θοδωρής Λιβάνιος, ερευνητής τοπικής ιστορίας της Σερίφου παρουσίασε σε βίντεο τη  σχέση Μυκόνου -Σερίφου μέσα από συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν και βίωσαν αυτή την περιπέτεια για την επιβίωση τους, καθώς και την αιματηρή απεργία των εργατών το 1916.


Ο κ. Δημήτρης Βεντούρης, ερευνητής τοπικής ιστορίας της Κιμώλου, αναφέρθηκε  στο πέτρωμα της Κιμώλου τόσο στην αρχαία Ελλάδα όσο και την χρήση του στη σύγχρονη εποχή, στη Μεσόγειο αλλά και στην εφαρμογή του σε βιομηχανικές δραστηριότητες σε κάθε γωνιά του σύγχρονου κόσμου.


Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο, μια εισαγωγή στα Μεταλλεία Μυκόνου για τους επόμενους 2 εισηγητές.


Ο κ. Κων/νος  Παναγόπουλος Ομότιμος Καθηγητής Ε. Μ. Πολυτεχνείου παρουσίασε  την μέθοδο εκμετάλλευσης, φόρτωσης και μεταφοράς του κοιτάσματος βαρίτη κατά την διετία 1965-66 που ήταν διευθυντής.


Η Δήμητρα Λοΐζου-Βουλγαράκη ερευνήτρια τοπικής ιστορίας  έδωσε πληροφορίες σχετικά με τις εταιρίες εξόρυξης των μεταλλευμάτων της Μυκόνου από το 1900 μέχρι και το κλείσιμο, λόγω εξάντλησης των κοιτασμάτων το 1983.


Τον συντονισμό της ημερίδας είχαν η πρόεδρος της ΚΔΕΠΑΜ κα Ανδριανή Κουφού και η Βάσω Κιούση του ΕΚΤ&Π


O Δήμαρχος Μυκόνου απένειμε  τιμητικούς επαίνους στους εν ζωή εργαζομένους του Μεταλλείου Βαρίτη της Μυκόνου, αλλά και στις οικογένειες των Μυκονιατών που δούλεψαν σκληρά και έδωσαν την ψυχή τους σε αυτό από το 1955 έως το 1983, έτος διακοπής της παραγωγής του.


Στον χώρο λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας και εργαλείων από τα Μεταλλεία Μυκόνου.


Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση υπό τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής της Μυκόνου από τους μουσικούς  Μιχάλη Κουνάκη τσαμπούνα, Γιάννη Ασημομύτη τουμπάκι ενώ έπαιξε μαζί τους τουμπάκι και ο Θοδωρής Λιβάνιος  παραδοσιακός μουσικός και ερευνητής τοπικής ιστορίας από την Σέριφο.

DSC09560.jpg
DSC09428.JPG
DSC09610.JPG
DSC09545.JPG

«ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ»

Το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού σε συνεργασία με τον δήμο Ερμιονίδας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα «Στις διαδρομές των μεταλλείων και λιγνιτωρυχείων Πελοποννήσου».
Εκλεκτοί επιστήμονες και τοπικοί ερευνητές μίλησαν για τα ορυχεία Ερμιόνης- Μάνης - Μολάων -Αγ.Ελισσαίου - Μεγαλόπολης κλπ.
Παράλληλα παρουσιάστηκε έκθεση φωτογραφίας και το κλείσιμο έγινε με θεματικά τραγούδια.
Φωτογραφίες: Άντζυ Χούντα.

hmerida Ioynios (1).jpg
hmerida Ioynios (2).jpg
hmerida Ioynios (3).jpg

"ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ"

Το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού εκπροσωπήθηκε από τον Δημήτρη Μακρή και την Βάσω Κιούση στην εκδήλωση "Μεταλλωρύχοι του κόσμου. Ιχνηλατώντας την ταυτότητα τους μέσα από την τέχνη" στο Λαύριο ,στο Μηχανουργείο ΤΠΠΛ για τα 70 χρόνια ΕΜΠ της σχολής μηχανικών μεταλλείων μεταλλουργών. Μαζί τους ο Δήμαρχος Σερίφου Αντ.Αντωνάκης και ο Θοδωρής Λιβάνιος δημοτικός σύμβουλος και ερευνητής τοπικής ιστορίας Σερίφου .
Τέλος με την επιμέλεια του Ελληνικού Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού δόθηκε στους μαθητές ενημερωτικό έντυπο και προτάσεις για δραστηριότητες για καλύτερη κατανόηση της ιστορίας.

layrio.jpg

ΟΜΑΔΑ ΕΦΗΒΩΝ

2hdhmioyrgia omasaw efhvon (1).jpg
2hdhmioyrgia efhvon (2).jpg

ΕΚΠ/ΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΙΣΤΟΡΙΑ ΡΑΦΗΝΑΣ

Το 2ο Δημ. Σχ. Διασταύρωσης Ραφήνας έμαθε την τοπική ιστορία από τον Δημήτρη Μακρή,ερευνητή τοπικής ιστορίας.
Μέσα από φωτογραφίες εποχής γνώρισαν την ζωή των κατοίκων, το πανηγύρι της Αγ. Βαρβάρας, την ίδρυση της "Θύελλας", τον τρόπο εξόρυξης και τη χρήση του λιγνίτη.
Στην έκθεση που στήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου γνώρισαν τα εργαλεία εξόρυξης.
Επισκέφτηκαν σημαντικά σημεία τοι οικισμού της Διασταύρωσης(σπίτι Ρίγγου, γραφεία εταιρίας, παλιά λεωφόρο Μαραθώνος, απομεινάρια των λιγνιτωρυχείων).
Τέλος με την επιμέλεια του Ελληνικού Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού δόθηκε στους μαθητές ενημερωτικό έντυπο και προτάσεις για δραστηριότητες για καλύτερη κατανόηση της ιστορίας.

9 ekp programma istoria Rafinas (2).jpg
9 ekp programma istoria Rafinas (1).jpg
9 ekp programma istoria Rafinas (3).jpg

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ" ΣΤΟ ΕΚΤ&Π
ΜΕ ΤΟ 5Ο ΔΗΜ.ΣΧ.ΚΟΡΩΠΙΟΥ


7ekp programma yg diatrofi (1).jpg
7ekp programma yg diatrofi (2).jpg

ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Παιδικά Παραδοσιακά Παιχνίδια έπαιξαν τα παιδιά του 2ου Δημ. Σχ. Διασταύρωσης Ραφήνας στον κήπο του ΕΚΤ&Π με τον Δημ. Μακρή και τη Βάσω Κιούση

8ekp programma paradosiaka paixnidia (2).jpg
8ekp programma paradosiaka paixnidia (3).jpg
8ekp programma paradosiaka paixnidia (1).jpg

28/5/2017 - ΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ & Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥΣ "


Συνδιοργάνωση Δήμος Κρωπίας και Μουσείο Παράδοσης & Τέχνης Αγγελικής Τσεβά

Η Βάσω Κιούση μουσικός και ιδρύτρια του Ελληνικού Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού συμμετείχε με το θέμα «Συμβολισμοί στην Μουσική»
Έγινε αναφορά στην δημιουργία των συμβόλων, στο καλλιτεχνικό ρεύμα «Συμβολισμός», στα σύμβολα της σύγχρονης μουσικής και στα σύμβολα του δημοτικού τραγουδιού ενώ αναφέρθηκε στο ψωμί ως σημαντικό αγαθό στη διατροφή μας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις θρησκείες, χρησιμοποιήθηκε ως μέσον ανταλλαγής αλλά επηρέασε και τις τέχνες(ζωγραφική, ποίηση, λογοτεχνία) και επίσης δημιουργήθηκαν παροιμίες, γνωμικά και παροιμιώδεις εκφράσεις με θέμα το ψωμί.

Φωτογραφικό υλικό: Άντζυ Χούντα

6h hmerida symmetoxh telh maiou (2).jpg
6h hmerida symmetoxh telh maiou (1).jpg

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ Α.ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Τιμήθηκε ο Δάσκαλος Σύμβολο, Νικόλαος Αναστασίου Παπαχρήστου, από τα Σπάτα, στο 1ο Δημ. Σχολείο Ραφήνας (σήμερα Δημοτική Φιλαρμονική)όπου δίδαξε. Το αφιέρωμα είναι πρωτοβουλία του Δημ. Μακρή,ερευνητή τοπικής ιστορίας και προέδρου του ΕΚΤ&Π . Μια ανάγκη τιμής στον δάσκαλο Νικόλαο Παπαχρήστου αλλά και παράδειγμα προς μίμηση στην κοινωνία μας που έχει χάσει αξίες και πρότυπα.
Συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Τριγλιανών υπό την αιγίδα του Δήμου Ρ-Π και του ΔΟΠΑΠ .
Χαιρετισμό απηύθηναν Ο Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου κος Ευαγγ.Μπουρνούς και η κα Πόλυ Πικουλίδου ,μέλος του ΔΣ του συλλόγου των Τριγλιανών.
Ο Δημ. Μακρής παρουσίασε την πορεία της ζωής του αείμνηστου δασκάλου ενώ μαθητές της βυζαντινής χορωδίας του Ι.Ν. Παντοβασίλισσας με χοράρχη τον πατέρα Δημήτριο έψαλλαν ύμνους τιμώντας τη μνήμη του Δασκάλου ,ο οποίος είχε σπουδάσει και βυζαντινή μουσική.

5h ekdhlvso maiou (1).jpg
5h ekdhlvso maiou (2).jpg

ΗΜΕΡΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ  LET'S DO IT

Στο πλαίσιο της ημέρας καθαρισμού του Let's do it πραγματοποιήθηκε και πολιτιστική περιήγηση στον Βαλανάρη(ρωμαϊκούς νερόμυλους και στον καταρράκτη) που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πικερμίου, με οδηγό μας τον Δημήτρη Μακρή, ερευνητή τοπικής ιστορίας. Η συμμετοχή των πολιτών ήταν σημαντική . Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για τον καθαρισμό όσο και για την ξενάγηση. Μαζί μας συμμετείχαν ο Σύλλογος Ερίκεια και η Φιλαρμονική του Δήμου Ραφήνας καθώς και ο έφορος της φιλαρμονικής κ. Δημ .Σκαρέας.

lets doit.jpg
lets doit1.jpg

18 ΜΑΡΤΙΟΥ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Με πρωτοβουλία του Δημήτρη Μακρή, ερευνητή τοπικής ιστορίας Ραφήνας Πικερμίου και Αντιπροέδρου του συλλόγου «Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού» και με την υποστήριξη του Ι.Ν.Αναλήψεως Κυρίου Κορωπίου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 η επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στον τάφο του Μήτρου Μερκούρη ,δωρητή του οικοπέδου για την ανέγερση του ναού, πρώτου Δημάρχου Αραφήνος και αγωνιστή του ΄21.
Στην συνέχεια στο Πνευματικό Κέντρο του ναού «Γεώργιος Σουρλαντζής» η Βάσω Κιούση επεσήμανε την ανάγκη να κρατήσουμε την ταυτότητά μας ,να αναγνωρίσουμε τη σημασία της, να βασιστούμε σ΄ αυτήν ,ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τον σύγχρονο πολιτισμό μας. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή των νέων σε θέματα και προβλήματα της τοπικής κοινωνίας.
Ο Δημ. Μακρής αναφέρθηκε στο ιστορικό της δημιουργίας των δήμων Αραφήνος–Κεκρωπίας-Κρωπίας και στους δημάρχους Αραφήνος Μήτρο Μερκούρη και Γεώργιο Λουκάς από τον Κουρσαλά ,Αναγνώστη Ντάβαρη δήμαρχο Κεκρωπίας- Κρωπίας από την Παιανία και Μήτρου Σωτήρη δήμαρχο Κρωπίας από το Μαρκόπουλο.Όλοι τους ήταν αγωνιστές του ΄21.
Ο Σεραφείμ Κόλλιας τοπογράφος-μηχανικός-ερευνητής τοπικής ιστορίας από το Κορωπί αναφέρθηκε στην Επανάσταση του ΄21 στα Μεσόγεια, στους αγωνιστές των Μεσογείων και στη συνεισφορά τους στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας.
Κλείνοντας ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολήτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου αναφέρθηκε στους Μεσογείτες ιερείς ,αγωνιστές του 21.
Στο πολυπληθές κοινό εντύπωση προκάλεσε η συγκίνηση των απογόνων των αγωνιστών του ΄21.
Παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας- Πικερμίου κ. Κων/νος Μώρος , η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Κρωπίας κα Αθηνά Κιούση, ο πρώην Δήμαρχος Κορωπίου κ. Αθανασόπουλος ,οι δημοτικοί σύμβουλοι Κορωπίου κ.κ. Μαρκαντώνη, Κορωνιάς και Κωνσταντάρας ,εκπρόσωποι συλλόγων και πλήθος πολιτών.
Ευελπιστούμε οι τοπικές αρχές των Δήμων της περιοχής να προβάλλουν στις εκδηλώσεις για την επέτειο του ΄21 τους Μεσογείτες αγωνιστές ώστε να μάθουν οι κάτοικοι της περιοχής και ιδιαίτερα οι νέοι την τοπική ιστορία

3h ekdhlosh martioy (4).jpg
3h ekdhlosh martioy (2).jpg
3h ekdhlosh martioy (1).jpg
3h ekdhlosh martioy (3).jpg
bottom of page