top of page

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ


ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ για ΜΑΘΗΤΕΣ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ & ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του αποστολής το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού παρουσιάζει τα νέα του εκπαιδευτικά προγράμματα, με στόχο την προβολή και αξιοποίηση της τοπικής ιστορίας.

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα τιτλοφορούνται:

Στάση Μαρκόπουλο: ταξίδι με τρένο, σε ράγες παλιές…

και απευθύνονται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (τάξεις Ε΄-Στ΄), καθώς και σε μαθητές Δευτεροβάθμιας (τάξεις Α΄-Β΄- Γ΄ Γυμνασίου). Στόχος τους είναι να φέρουν τα παιδιά και τους εφήβους σε επαφή με την βιομηχανική και σιδηροδρομική κληρονομιά της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές, μέσα από την επίσκεψή τους στο Δημοτικό Πάρκο του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού στο Μαρκόπουλο Αττικής, θα γνωρίσουν τη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών-Λαυρίου και τη σημασία της για την οικονομική και εμπορική ανάπτυξη της εποχής στα τέλη του 19ου αι., αλλά και μέχρι τα μέσα του 20ου .

 

Θα έχουν την ευκαιρία να «επιβιβαστούν» σε ανακατασκευασμένα βαγόνια αμαξοστοιχίας και να ταξιδέψουν νοητά στο χώρο και το χρόνο, ανακαλύπτοντας όψεις της ιστορίας και της τεχνολογικής εκσυγχρόνισης της χώρας και ειδικότερα της περιοχής των Μεσογείων.

 

Θα ανακαλύψουν ποιο ήταν το περιβόητο «Θηρίο» που άλλοτε τρόμαζε τους κατοίκους της περιοχής, ενώ κατά την επίσκεψή τους θα γνωρίσουν και το κτίριο του Παλαιού Σταθμού, το οποίο αποτελεί εξαίρετο δείγμα σιδηροδρομικής αρχιτεκτονικής.

 

Λαμβάνοντας μέρος σε αποστολές και παιχνίδια ρόλων, θα έρθουν σε επαφή με τα σιδηροδρομικά επαγγέλματα, θα αντιληφθούν τις αλλαγές που επέφερε η αξιοποίηση του ατμού στις χερσαίες μετακινήσεις και θα κατανοήσουν ότι, η εμφάνιση των ατμοκίνητων σιδηροδρόμων και η επέκταση του δικτύου τους είναι στενά συνυφασμένη με τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.

 

Παράλληλα, θα ερευνήσουν όψεις της τοπικής ιστορίας μέσα από την ιστορία του Σιδηροδρόμου Αττικής, ενώ θα ευαισθητοποιηθούν και σε θέματα περιβαλλοντικής αγωγής, αφού το τρένο διαχρονικά αποτελεί ένα φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς επιβατών και αγαθών.

 

 Χάρτες διαδρομών και παλιά εισιτήρια, σιδηροδρομικά σήματα και ήχοι θα συνθέσουν το ταξίδι με τρένο, σε ράγες παλιές… Ο

 

ι εν λόγω εκπαιδευτικές δράσεις στοχεύουν να φωτίσουν ένα κομμάτι της σιδηροδρομικής και βιομηχανικής ιστορίας της χώρας, προσφέροντας ταυτόχρονα μία θαυμάσια ευκαιρία ανάδειξης της τοπικής ιστορίας της ΝΑ Αττικής.

 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιάστηκαν με την ευγενική χορηγία της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ.

    

 

 

 

  • Έναρξη υλοποίησης των προγραμμάτων: Μάρτιος 2023

  • Γενικός Συντονισμός: Βάσω Κιούση, Πρόεδρος Ελληνικού Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού

  • Σχεδιασμός & Υλοποίηση Προγραμμάτων: Νικολέτα Ξυδέα,  Αρχαιολόγος- ΜΑ Μουσειολόγος

  • Έναρξη υλοποίησης των προγραμμάτων: Σεπτέμβριος 2023

  • Διάρκεια προγραμμάτων: δύο (2) ώρες

  • Χώρος υλοποίησης προγραμμάτων: Μαρκόπουλο Αττικής, Δημοτικό Πάρκο του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού

  • Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού.

  • Τηλ. Επικοινωνίας: 210 6020 026 & 6974380541

  • Ημέρες & ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 14:00

  • E-mail: ektp.mesogeia@gmail.com

 

Φωτογραφίες των χώρων υλοποίησης των προγραμμάτων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εξωτερική άποψη του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Μαρκοπούλου © Άντζυ Χούντα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Άποψη της παλιάς σταθμευμένης ατμομηχανής και των ανακατασκευασμένων βαγονιών στις ράγες του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Μαρκοπούλου © Άντζυ Χούντα.

16196047_1361660180570947_8146416837831861075_n.jpg

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ


Πιστεύοντας ότι  «Η παράδοση  είναι πηγή γνώσεων, αρχών και αξιών από το παρελθόν για μια σωστή πορεία στο μέλλον»,  το ΕΚΤ&Π διοργανώνει  εκπ/κα προγράμματα (βιωματική επαφή) για την νέα γενιά (μαθητές, σπουδαστές κ.ά) για να έχει τη δυνατότητα ν’ αναζητήσει μέσ’ απ’ αυτά τις ρίζες της παράδοσης , να χτίσει το μέλλον της στην περιοχή μας που έχει δραματικά αλλάξει….. Στόχος μας είναι  να συνειδητοποιήσει η νέα γενιά που διαδέχεται την προηγούμενη, τη σύνδεση/γεφύρωση στοιχείων του παρελθόντος με την καθημερινή ζωή και την αξία διατήρησης της παράδοσης και ειδικά των λαογραφικών στοιχείων τα οποία «δια λόγου» έχουν μεταδοθεί από τους παλαιότερους στους νεότερους.


Εκπαιδευτικά Προγράμματα

1.Η ιστορία της αμπέλου

2.Η ιστορία του ψωμιού

3.Η ιστορία του μελιού

4.Η ιστορία της ελιάς

5.Υγιεινή Διατροφή

Παρουσιάζονται τα παραδοσιακά προϊόντα, η χρησιμότητά τους στην διατροφή μας, η διατροφική πυραμίδα, προτείνονται πρωϊνό και γεύματα και διάφορα παιχνίδια για καλύτερη κατανόηση του τι είναι υγιεινό να τρώμε.

Στην ενότητα Παραδοσιακά Προϊόντα της περιοχής μας, το ΕΚΤ&Π έχει  δημιουργήσει 5 διαφορετικά προγράμματα .Τα παιδιά αρχικά μέσα από εικονική παρουσίαση μαθαίνουν την  Ιστορία τους (προέλευση –ιστορία - μυθολογία  -λατρεία –συμβολισμοί –χρησιμότητα). (διάρκεια προβολής 10-15 min). Kατόπιν δουλεύουν σε ερωτηματολόγιο που τους δίνεται και επίσης δημιουργούν σχετικές   κατασκευές , ζωγραφική  ,μαγειρική κλπ.

 Ο Αττικός Αμπελώνας αποτελεί για την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό το βασικό σημείο αναφοράς. Ωστόσο, σήμερα αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα και κινδυνεύει να χαθεί λόγω της οικοπεδοποίησης, της αλόγιστης οικοδομικής δραστηριότητας και της πληθυσμιακής αύξησης χωρίς τις απαιτούμενες υποδομές. Η πεδιάδα των Μεσογείων αστικοποιείται με γοργούς ρυθμούς και η εγκατάσταση σ’ αυτήν του Αεροδρομίου της Αθήνας έχει αλλάξει κυριολεκτικά το τοπίο. Η καλλιέργεια του αμπελιού, της ελιάς, τα μελίσσια κινδυνεύουν μαζί με τους ανθρώπους να χαθούν απ’ την περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Γι΄ αυτό, η προσπάθεια για διάσωση και διατήρηση των καλλιεργειών αυτών, της ιστορικής αυτής πολιτιστικής κληρονομιάς, πρέπει να αποτελέσει στόχο για τη σημερινή γενιά και χρέος προς την επόμενη.  

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι εκδόσεις του ΕΚΤ&Π: Προϊόντα της Γης των Μεσογείων: (Οίνος ,Ελιά, Μέλι),»,  «Τα παραδοσιακά εδέσματα των Μεσογείων», «Η ιστορία του Ψωμιού», «η Ιστορία της διατροφής», «Υγιεινή διατροφή» και «Ποδήλατο τώρα!!!» με υπότιτλο: λύση για το Περιβάλλον, την Ποιότητα Ζωής, την Υγεία, τη Σωματική Άσκηση, τη Ρύπανση, το Κυκλοφοριακό και την Οικονομία.


6.Κηπουρική 

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα προσαρμόζεται κάθε φορά στην ηλικία των παιδιών. Ενημερώνονται για το πώς φυτεύουμε ένα δέντρο, πώς  συντηρούμε έναν κήπο, γνωρίζουν διάφορα δέντρα από κοντά, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, το ρόλο που παίζουν στον οργανισμό μας, τη διατροφική αξία των καρπών τους . Φυτέψουν σπόρους και παίρνουν στο σπίτι το «έργο» τους ώστε να νιώσουν τη χαρά της γέννησης και ανάπτυξης του φυτού τους.

Οι μαθητές, στη γνωριμία τους με τον κήπο είτε κρατούν σημειώσεις είτε απαντούν σε ερωτηματολόγιο είτε κατασκευάζουν είτε δραματοποιούν κάποιο θέμα .Με αυτούς τους τρόπους ευαισθητοποιούνται  για το περιβάλλον, την οικολογία, τη θρεπτική αξία των τροφών, και οδηγούνται στην υιοθέτηση «καλών»  διατροφικών συνηθειών που συνδέονταν με τα προϊόντα της περιοχής.

Επίσης τους δίνετε ερωτηματολόγιο για να ερευνήσουν τη γειτονιά, το σχολείο, την πόλη τους (αν υπάρχουν κήποι ή όχι), πως θα ήθελαν να είναι η γειτονιά τους και βέβαια να  προγραμματίσουν και να οργανώσουν μια δενδροφύτευση στην περιοχή τους.

7.Παραδοσιακά Παιδικά Παιχνίδια

Τα παιδιά αρχικά μέσα από φωτογραφίες βλέπουν τα πρώτα παιχνίδια του μωρού του ανθρώπου αλλά και των ζώων.Μαθαίνουν τι προσφέρει με το παιχνίδι στο παιδί (δημιουργεί, καλλιεργεί την φαντασία του ,επικοινωνεί με τους άλλους, συναγωνίζεται, αναπτύσσει πνεύμα ομαδικότητας, συνεργασίας, έκφρασης, κίνησης, φαντασίας ).Παίρνουν συνέντευξη από ηλικιωμένα άτομα για το πώς και που έπαιζαν τα παιδιά σε άλλες εποχές. Μαθαίνουν και παίζουν  τρίλιζα, βόλους και πεντόβολα, αμπάριζα, τσιλίκι, πινακωτή αλλά και το ένα λεπτό κρεμμύδι, την μικρή Ελένη κ.α. Στη συνέχεια κατασκευάζουν κάποιο εύκολο παιχνίδι το οποίο θα πάρουν μαζί τους.

Τα «Παιχνιδοτράγουδα στα Μεσόγεια» είναι ένα βιβλίο που καταγράφει τα παραδοσιακά παιχνίδια,τον τρόπο που παίζονταν ,ενώ στην εισαγωγή του αναφέρει τη σημασία του παιχνιδιού στη ζωή των παιδιών.


8.Αυτοσχέδια Μουσικά Όργανα

Τα παιδιά μέσα από παιχνίδια, έρευνας και παρατήρησης, επεξεργάζονται από κοντά μουσικά όργανα, ξεχωρίζουν τις κατηγορίες τους, μαθαίνουν τα είδη της ορχήστρας, πληροφορούνται ποιοι είναι περίφημοι κατασκευαστές που έμειναν στην ιστορία, πειραματίζονται να κατασκευάσουν ένα απλό αυτοσχέδιο όργανο (μια εκπαιδευτική διαδικασία η οποία στηρίζεται κατεξοχήν στην ανακύκλωση), εκθέτουν τη δουλειά τους, τη φωτογραφίζουν την αναρτούν στον πίνακα ανακοινώσεων και στην ιστοσελίδα του ΕΚΤ&Π και του σχολείου τους.

Παίζουν κάποιο σκοπό με το αυτοσχέδιο όργανο που έφτιαξαν. Παίρνουν μαζί τους την κατασκευή τους.


9. Εργαστήρι κεραμικής 

«Χώμα - Νερό - Φωτιά, Πνοή Τέχνης»

με την κεραμίστρια Αγγελική Τσεβά. Παιδιά ηλικίας 8 ετών και άνω μπορούν μέσα σε 2 ώρες να γνωρίσουν και να έρθουν σε επαφή με τον πηλό, τις τεχνικές ,τα εργαλεία και τα υλικά.


Σκοπός μας είναι τα παιδιά να μάθουν την ιστορική εξέλιξη της κεραμικής ,να εκφραστούν δημιουργικά ,να ζήσουν για λίγο την μαγεία του εργαστηρίου και να πάρουν συνέντευξη από έναν κεραμίστα, γνωρίζοντας έτσι μια τέχνη που μπορεί να γίνει και επάγγελμα.

Αριθμός παιδιών : 25 άτομα

Κόστος 5 Ε το άτομο

10. Mόνιμες εκθέσεις: φωτογραφίας, εργαλείων και αντικειμένων για τη

  •  α)«ζωή των Μεσογειτών άλλοτε» και

  • β) «στους Δρόμους του αμπελιού άλλοτε και τώρα»

Τα παιδιά με τους δασκάλους τους μαθαίνουν με λίγα λόγια την ιστορία της περιοχής που ξεκινά από το 3000π.Χ. ,ξεναγούνται στο χώρο των εκθέσεων παίρνοντας «ζωντανή» εικόνα για τον υλικό πολιτισμό, τα επαγγέλματα, τις καλλιέργειες της περιοχής στο παρελθόν, τα οικιακά σκεύη, τις ασχολίες των γυναικών, την εξέλιξη της γυναικείας και ανδρικής φορεσιάς, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, την διασκέδαση και τα πανηγύρια καθώς και την εξέλιξη του χορού. Επίσης παρουσιάζεται  εικονικά ο παλιός και σύγχρονος τρόπος οινοποίησης

Με, τις πληροφορίες που είναι αναρτημένες σε κάθε ενότητα αντικειμένων και φωτογραφιών αλλά και με άλλες δραστηριότητες, τα παιδιά δουλεύουν βάσει ερωτηματολογίου για κάθε θέμα.

Για όλα τα θέματα εκτός  από το  ερωτηματολόγιο και τις κατασκευές  τα οποία μπορούν να δουλέψουν τα παιδιά με τα στοιχεία που υπάρχουν στο «μουσείο Εργαλείων και Φωτογραφιών» , δίνονται επίσης και ιδέες για εκθέσεις και εργασίες στον χώρο του σχολείου.

Στόχος  μας είναι

α). ο νέος, να συνειδητοποιήσει τη σύνδεση στοιχείων του παρελθόντος με την καθημερινή του ζωή και την αξία διατήρησης της παράδοσης

Β). ο εκπαιδευτικός, να νιώσει τη βαθιά ικανοποίηση του παιδαγωγού που ανοίγει ένα παράθυρο στους μαθητές του και τους οδηγεί ν’ ακολουθήσουν νέα μονοπάτια πατώντας στα παλιά χνάρια των προγόνων τους.  

  

Επίσης  το  ΕΚΤ&Π μπορεί να πραγματοποιεί προβολές ταινιών με θέματα ιστορικά , καλλιτεχικά κ.α.,πρωινές ώρες ,ώστε να μπορούν οι μαθητές των σχολείων να τις παρακολουθούν.

Γι΄αυτό σας προτείνουμε να τις συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα των επισκέψεων των σχολείων σας δίνοντάς μας  συγκεκριμένες ημερομηνίες ώστε να τις διοργανώνουμε.

-----------------------------------------------

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Με εκτίμηση

Βάσω Κιούση Διευθύντρια ΕΚΤ&Π Τηλ. 2106020026-6974380541

bottom of page