top of page

«Ο ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΚΗΠΟΣ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΓΙΑΛΙΚΟ

Τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας του θα παρουσιάσει σε μια και μοναδική βραδιά στον κήπο του Ελληνικού Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού ο συνθέτης Γιώργος Καγιαλίκος, το Σάββατο 29/9 στις 8μμ.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: «Μας τον σύστησε ο Νίκος Κυπουργός το 2011 κι από τότε έχει διανύσει μια σημαντική πορεία με πέντε δισκογραφικές εργασίες καταθέτοντας την προσωπική του σφραγίδα και αισθητική.

Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει οι κορυφαίες φωνές της Μαρίας Φαραντούρη της Έλλης Πασπαλά, της Γιοβάνας και της Πίτσας Παπαδοπούλου καθώς και οι σημαντικοί ερμηνευτές της νεότερης γενιάς Ανδρέας Καρακότας, Δώρος Δημοσθένους, Κώστας Παρίσης, Ευτυχία Μητρίτσα, Βικτωρία Ταγκούλη, Ιφιγένεια Κορολόγου, κ.α Θα ακουστούν επιλογές από τους δίσκους «Εννέα κρυμμένα τραγούδια», «Φυγή», «Και εσείς καλύτερα», «Το Κρύσταλλο του κόσμου», Αιώνια μέθη» με την Ιφιγένεια Κορολόγου στο τραγούδι, την Άντζελα Βασιλακοπούλου στο μαντολίνο και τον συνθέτη στο πιάνο».

Info
Είσοδος μόνο με προσκλήσεις
Επικοινωνήστε στα τηλ. Τηλ: 210620026, 6974380541

ΥΠΟΧΘΟΝΙΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΣΤΗ ΣΤΟΥΠΑ Δ.ΜΑΝΗΣ  21-23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018


Συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Σωματείου nARTura «Καζαντζάκης και Ζορμπάς 100+1 χρόνια μετά»

Ο Δημήτρης Μακρής, ερευνητής τοπικής ιστορίας με ιδιαίτερη ειδίκευση στο θέμα των λιγνιτωρυχείων πάντα με την υποστήριξη και την διοργάνωση του Ελληνικού Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού και την Βάσω Κιούση βρέθηκαν στη Στούπα Δ. Μάνης όπου παρουσίασαν, στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου , με εισηγήσεις τους και προβολές τα θέματα:

  • 1.Η δημιουργία του λιγνίτη

  • 2.Τρόπος εξόρυξης

  • 3.Χρήση των εργαλείων για την εξόρυξη

  • 4.Ειδικότητες εργαζομένων

  • 5.Μεταφορά του λιγνίτη

  • 6.Χρήση του λιγνίτη

Ακόμα, έγινε αφήγηση δύο πραγματικών περιστατικών έτσι όπως τα περιέγραψε ο Δημ. Μακρής και τα αφηγήθηκε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κώστας Χαλκιάς, τα οποία αναφέρονταν στις δύσκολες- απάνθρωπες συνθήκες εργασίας.
Τέλος στον χώρο λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας και αυθεντικών εργαλείων των λιγνιτωρυχείων από το αρχείο του Δημ. Μακρή.
Το πρόγραμμα «Υποχθόνιοι Θησαυροί» τελεί υπό την Αιγίδα του Υπ. Πολιτισμού
Φωτογραφίες-βιντεοσκόπηση : Άντζυ Χούντα, φωτογράφος-μέλος του ΕΚΤ&Π

 ΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ-ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ-ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΤΗΣ Ν.Α.ΑΤΤΙΚΗΣ" 16/9/18 

Την Κυριακή 16/9 στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα τα "Αρχαία και Σύγχρονα Λατομεία-Μεταλλεία-Λιγνιτωρυχεία της Ν.Α. Αττικής".
Οι εισηγητές παρουσίασαν τις περιοχές Λαύριο-Καμάριζα-Κερατέα-Διασταύρωση Ραφήνας-Παλλήνη-Γλυκά Νερά - Ωρωπό αλλά αναφέρθηκαν και στην αξιοποίηση τους ως μουσειακούς χώρους και για εκπαιδευτικά προγράμματα.
Παράλληλα λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας και εργαλείων από το αρχείο του Δημήτρη Μακρή,ερευνητή τοπικής ιστορίας Ραφήνας-Πικερμίου.
Σύντομα θα εκδοθούν τα πρακτικά της ημερίδας.


Φωτογραφίες : Άντζυ Χούντα
Χορηγός: ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ

Το Πρόγραμμα του ΕΚΤ&Π "Υποχθόνιοι Θησαυροί" υπό την αιγίδα του Υπ.Πολιτισμού
σε συνεργασία με το Ορυκτολογικό Μουσείο Καμάριζας
α΄μέρος Καμάριζα
1. αφηγήσεις μεταλλωρύχων
2.έκθεση φωτογραφίας και εργαλείων

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΣΤΙΣ ΡΑΓΕΣ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ. ΤΡΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΟΙ" 9/9/18

Παρουσίαση του βιβλίου "Στις ράγες του τρένου. Τρένα και σταθμοί" στο Ορυκτολογικό Μουσείο Καμάριζας, εκεί απ΄οπου ξεκίνησε το πρώτο τρένο της Ελλάδας. Έκδοση του Ελληνικού Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού.


Εισηγητές
Δρ. Μαριλένα Μαρμάνη, Ιστορικός –Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού & Ν. Γενιάς Δήμου Λαυρεωτικής
Νίκος Σμπαρούνης, συγκοινωνιολόγος ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ, μέλος της ΕΜΣΑ
Μιράντα Γεωργάκη ,φιλόλογος και επιμελήτρια αυτής της έκδοσης.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Στις 28 Ιουλίου στον κήπο του Ελληνικού Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετική βραδιά, ένα μουσικό ταξίδι στον χρόνο, σε περασμένες εποχές (μπαρόκ και την κλασική εποχή) μέχρι και τις μέρες μας με εξαιρετικούς έλληνες συνθέτες (Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Μουζάκης κ.α.)
Η Βάσω Κιούση καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους λέγοντας ότι αυτή η συναυλία πραγματοποιείται κόντρα στον καιρό και στις δύσκολες μέρες που διανύουμε με ελπίδα για το αύριο και με την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός είναι ανάγκη κι όχι πολυτέλεια, γιατί μέσα από τον πολιτισμό γινόμαστε καλύτεροι και αλλάζουμε τη ζωή μας και τον κόσμο προς το καλύτερο.

Στη «Νυχτερινή Σερενάτα» (Νυχτερινό ερωτικό τραγούδι) μας ταξίδεψαν η μετζοσοπράνο Μιράντα Γεωργάκη και ο κιθαρίστας Ανδρέας Χαλκιάς.
Σε μια καλοκαιρινή μαγευτική βραδιά πανσελήνου μελωδίες για νυχτερινές ιστορίες αγάπης.
Ένα καταπληκτικό κοινό που έφυγε κατενθουσιασμένο τόσο από την μουσική πανδαισία που έδενε τέλεια με τον καταπράσινο κήπο όσο και με την επίσκεψη τους στο Λαογραφικό Μουσείο (φωτογραφίες- έπιπλα- γεωργικά εργαλεία) και την επαφή τους με τις εκδόσεις του ΕΚΤ&Π κατά την διάρκεια του διαλείμματος.

Ευχαριστούμε θερμά:
~Την εικαστικό Αγγελική Τσεβά για την παραχώρηση των έργων της που κοσμούσαν τον χώρο
~Τον χορηγό επικοινωνίας Fractal (www.fractalart.gr)

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΩΝ ΚΥΜΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΚΑΛΟΓΡΕΖΑΣ»

Πραγματοποιήθηκε στην Ν. Ιωνία στις 18/3 η ημερίδα με θέμα «Στις διαδρομές των λιγνιτωρύχων Κύμης Ραφήνας Καλογρέζας»
Η Βάσω Κιούση αναφέρθηκε αρχικά στον σκοπό και τους στόχους της διοργάνωσης των ημερίδων ανα την Ελλάδα μ΄αυτό θέμα που είναι η ανάδειξη της ιστορίας των λιγνιτωρυχείων και των ανθρώπων τους, του καθοριστικού ρόλου τους στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, στη διαμόρφωση της κοινωνικού ιστού των περιοχών όπου αυτά λειτούργησαν, στο συνδικαλιστικό κίνημα, στον πολιτισμό.  Την παρουσίαση της αξιοποίησής τους ως βιομηχανικών μνημείων και η γνωριμία μ' αυτά μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων. 
Τα ορυχεία είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας αλλά και του μέλλοντος της Ελλάδας.  Σήμερα που οι αξίες περνούν σοβαρή κρίση, θα πρέπει να ξαναστρέψουμε τα βλέμματά μας πίσω ,στο παρελθόν ,να θυμηθούμε και να αναβιώσουμε ,να μάθουμε και να γνωρίσουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας.
Στην συνέχεια ο Κώστας Παναγόπουλος, ομότιμος καθηγητής Ε.Μ. Πολυτεχνείου αναφέρθηκε στην σημασία της τεχνολογίας των λιγνιτωρυχείων και την αξία ανάδειξης τους ως μνημεία.
Η Χρυσάνθη Λ. Αθηνάκη, φιλόλογος ανέφερε την ιστορία των Ανθρακορυχείων Καλογρέζας-Ηρακλείου .
Ο Δημήτρης Μακρής , ερευνητής τοπικής ιστορίας Ραφήνας Πικερμίου αναφέρθηκε στους Κουμιώτες μεταλλωρύχους που ήταν πρωτοπόροι στην εξόρυξη ορυκτών και δούλεψαν και στα λιγνιτωρυχεία της Καλογρέζας ενώ στην εισαγωγή του αναφέρθηκε στην Κύμη και την σπουδαιότητά της από την αρχαία εποχή με τις αποικίες της.
Ο Κώστας Χαλέμος, δημοσιογράφος -συγγραφέας των βιβλίων "Βάρδα Βουλιαμέντο" και "Σαν πουλιά τα τουφεκάν..." παρουσίασε μαρτυρίες των κατοίκων και τους τρόπους με τους οποίους επιβίωσαν στην Κατοχή αλλά και την συνεισφορά τους στην Εθνική Αντίσταση» 
Η εκδήλωση έκλεισε με θεματικά τραγούδια από την ορχήστρα σύγχρονης μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Ν.Ιωνίας.

ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ


Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου στον πρώτο δήμαρχο, δωρητή του οικοπέδου που χτίστηκε ο ναός της Αναλήψεως Κορωπίου, αγωνιστή του ΄21,συναγωνιστή του Μακρυγιάννη

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΕ ΘΟΡΙΚΟ-ΚΑΜΑΡΙΖΑ-ΛΑΥΡΙΟ


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΕ ΠΙΚΕΡΜΙ ΚΑΙ ΡΑΦΗΝΑ

Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ  ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ.

Παρουσιάστηκε ένα ακόμη  βιβλίο, το 5ο κατά σειράν του Δημ. Μακρή, ερευνητή τοπικής ιστορίας Ραφήνας Πικερμίου και προέδρου του ΕΚΤ&Π με τίτλο «Η Κατοίκηση της Ραφήνας και του Πικερμίου ανά τις χιλιετίες»,έκδοση του ΕΚΤ&Π.
Ξεκινώντας από το 3.000 π.Χ. στο βιβλίο αναφέρονται οι ιστορικές περίοδοι και η ανάπτυξη της Ραφήνας και του Πικερμίου, συνεχίζει με την δημιουργία του Δήμου και τους πρώτους κοινοτάρχες και δημάρχους και τέλος αναφέρει τις ομάδες των ανθρώπων που συγκρότησαν την περιοχή και προήλθαν από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και της Μ.Ασίας.

bottom of page